Fiske

Fiske för nybörjare


Varje år besöker cirka 1,6 miljoner svenskar i åldrarna 16 till 80 år till sina lokala sjöar, floder eller havet för att fiska och koppla av. Men för en nybörjare kan det vara lite förvirrande med det oändligt stora utbudet av utrustning och kunskapen som behövs för att komma igång.

Men du blir kanske förvånad över hur enkelt och billigt det kan vara att komma igång. I den här guiden går vi igenom några saker du behöver känna till innan du kastar loss.

Vilka olika typer av fiske finns det och vad behövs för att komma igång?

Här går vi igenom några av de vanligaste fiskemetoderna.

Mete

Mete är en mycket mångsidig fiskemetod. Detta är den vanligaste typen av fiske och innebär fiske i sötvatten som sjöar och floder. Mört, braxen, löja, abborre, sik, öring är alla exempel på fiskar som kan fångas på mete om man använder rätt bete och utrustning. Mete är ett mycket trevligt familjefiske: det är enkelt och man får ofta napp!

Det finns tre olika varianter av mete: flötmete, bottenmete och mete med frilina.

Spinn

Spinnfiske går ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och simmar lockande för att få en fisk att hugga. Spinnfiska kan man göra i de flesta vatten som det finns rovfiskar i. En rovfisk är en fisk som äter andra fiskar. Exempelvis spinnfiske efter gädda är bland det vanligaste fisket i Sverige.

Välj spö, rulle och lina som passar bra ihop och som är anpassade för det fiske och de beten du tänker fiska med. Det finns prisvärda kompletta fiskeset för spinnfiske som är väl anpassade för olika sorters fiske.

Flugfiske

Flugfisket kan se svårt ut, men kräver bara lite övning för att bli både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring, harr, regnbåge, röding, och lax fiskas ofta med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik.

Flugutrustningar är indelade efter ett viktsystem för linan. Många tillverkare säljer färdiga set. Man kan också be oss på T-Sport att plocka ihop ett lämpligt paket.

Havsfiske

Det finns många olika fiskarter att fånga i havet, exempelvis torsk, makrill, berggylta, bleka, gråsej, sill och plattfiskar. Oftast fiskar man från båt i havet, men på vissa platser kan man fiska från klippor, bryggor, hamnar och liknande.

När man fiskar på havet behöver man ha utrustning som är lite tuffare och klara påfrestningarna från lite tyngre fiskar.

Vill du komma igång på ett enkelt sätt kan du besöka oss på T-Sport och vi hjälper dig att hitta rätt utrustning anpassad för olika sortens fiske.

Utvalda produkter